Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Chemische reiniging gevel

Is je gevel erg vervuild en ben je op zoek naar een snelle oplossing? Dan is een chemisch reinigingsmiddel een goede keuze. Welke verschillende chemische middelen zijn er en hoe kies je het juiste? Hoeveel kost het gemiddeld en zijn er alternatieven? In dit artikel lees je alles over de chemische reiniging van een gevel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Opties chemische gevelreiniging
Chemische reiniging gevel: prijs
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe verloopt de chemische reiniging van een gevel?

Met een chemisch reinigingsmiddel kan je snel hardnekkig vuil wegwerken. Welk middel je expert gebruikt, hangt af van de situatie. Voor elk type vervuiling is er een ideaal reinigingsmiddel. Dit betekent dus ook dat je niet elk middel zomaar kan gebruiken en je altijd uit moet gaan van de ervaring van een professionele gevelreiniger. Zo’n expert gaat dan als volgt te werk:

 • Je expert brengt het middel voorzichtig aan met een borstel of handspuit.
 • Hierna moet het middel even intrekken. Dit duurt ongeveer 5 à 30 minuten, afhankelijk van het specifieke middel en de mate van vervuiling.
 • Na de inwerktijd laat het vuil los en kan de gevelwerker je buitenmuur reinigen met een hogedrukspuit. Hierbij is de staat van de gevel van belang, maar ook het type buitenmuur.
 • Is de gevel helemaal proper? Dan kan je deze nog laten impregneren. Zo blijft vuil moeilijker hangen en geniet je langer van je schone gevel.

Meer weten over chemische gevelreiniging? Kom vrijblijvend in contact met een gevelspecialist.

chemische reiniging gevels

 

Voor- en nadelen van een chemische reiniging van je gevel

Wat zijn de grootste pluspunten van een chemische reiniging van je gevel? En wat zijn de kanttekeningen? De voor- en nadelen op een rij:

 

 • Snelle reiniging van hardnekkig vuil: chemische reinigingsmiddelen doen snel hun werk en zijn toepasbaar voor de hardnekkigste soorten vuil. Let op: voor elk type vervuiling is er een specifiek reinigingsmiddel dat je alleen dán gebruikt.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: chemisch reinigen verloopt erg snel en kost ongeveer hetzelfde als andere methoden. Je geniet dus van een snelle en efficiënte gevelreiniging voor een democratische prijs.

 

 • Slecht voor het milieu: chemische middelen hebben vanzelfsprekend een slechte invloed op het milieu. Gelukkig vangt een gevelwerker het grootste deel op.
 • Niet te gebruiken voor alle ondergronden: niet alle gevels kan je reinigen met een chemisch middel. Doe je dit tóch, dan loop je een risico op beschadigingen, vlekken, … Kies in ieder geval nooit voor een chemische reiniging als je gevel verouderd of te kwetsbaar is.
 • Gevaarlijk om zelf te doen: je mag een chemische reiniging van je gevel zelf uitvoeren, maar dat is niet zonder risico’s. De gebruikte middelen kunnen namelijk nefast zijn voor je gezondheid. Een expert weet hoe die chemische middelen het beste aanbrengt, kent de wetgeving, … en verricht het werk volgens de regels van de kunst.

 

Opties chemische gevelreiniging

Afhankelijk van de gevel in kwestie zijn er meerdere chemische middelen om te gebruiken. Zorg er wel altijd voor dat je kozijnen, daklijsten, … goed zijn afgeschermd. Doorgaans neemt een gevelreiniger die klus ook voor z’n rekening. Kies je voor zo’n expert in gevelreinigingen? Dan kiest die voor 1 van deze 2 opties:

 

OPTIE 1: basische reinigingsmiddelen

Een basisch reinigingsmiddel heeft een relatief hoge pH-waarde (tussen 8 – 14 pH), is alleen geschikt voor niet-poreuze ondergronden en wordt daarom altijd voorzichtig aangebracht in de vorm van een pasta. Basische middelen bestaan namelijk uit natrium- of kaliumhydroxide, wat voor zoutvorming kan zorgen op poreuze gevels. Idealiter gebruik je zo’n basisch middel op gevels van kalk- of natuursteen.

 

OPTIE 2: zure reinigingsmiddelen

Zure middelen voor je gevel hebben juist een lage pH-waarde (tussen 0 – 6 pH) en zijn wat agressiever. Hierdoor zijn ze perfect voor heftige vervuiling die je niet wegkrijgt met een basisch middel. Let wel op: zure middelen werken sterk in op steensoorten als kalk- en zandsteen, en gebruik je dan dus liever niet. Wel zijn ze geschikt voor bakstenen, beton of cement.

 

Welke chemische gevelreinigingsmethode kies ik het best?

Het moge duidelijk zijn: het perfecte reinigingsmiddel is vooral afhankelijk van het type gevel en de mate van vervuiling. Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak en laat je het werk liever over aan een gevelspecialist? Dan zit je goed bij Solvari. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Chemische reiniging gevel: prijs

Een chemische reiniging van je gevel is gelukkig niet zo duur. Reken op een richtprijs van € 15 à 20 per m² (incl. btw). Factoren als de grootte van het te reinigen oppervlak, de mate van vervuiling, eventuele voorbereidende werken, … zijn bepalend voor de uiteindelijke kostprijs.

LET OP: de prijs kan ook nog enigszins variëren van gevelspecialist tot gevelspecialist. Wil je dus zoveel mogelijk besparen? Dan vergelijk je het best meerdere offertes. Via onze offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren vakmensen en kan je niet alleen de prijzen, maar ook hun adviezen naast elkaar leggen. Vind een gevelspecialist voor jouw project.

 

chemisch reinigen gevel

 

Mogelijke alternatieven

Een gevel chemisch reinigen is niet altijd een verstandige keuze. Zo is je gevel hier misschien niet bestand tegen en andere methodes zijn vaak milieuvriendelijker. Gelukkig zijn er nog een aantal alternatieven om te overwegen. We zetten ze voor je op een rij:

 

1. Vochtstralen

Hierbij spuit een specialist onder hoge druk water in combinatie met een straalmiddel tegen je gevel. Het gekozen straalmiddel is vooral afhankelijk van de gevel in kwestie. Mogelijke opties zijn bv. zand, kalk of glasparels. Op basis van het type en de staat van de gevel kan je de druksterkte van het water, maar ook de grootte van de korrels in het straalmiddel aanpassen. Zo voorkom je beschadiging van de buitenmuur.

Richtprijs: € 12 à 22 per m² (incl. btw)

 

2. Nevelstralen

Op zoek naar een zachtere reinigingsmethode voor een verouderde gevel of een beschermd pand? Kies dan bv. voor nevelstralen. Hierbij spuit een gevelreiniger water en een straalmiddel met indirecte stralen tegen de gevel. Ook voor deze methode kan je de korrelgrootte van het materiaal in het straalmiddel aanpassen. Daarnaast heb je nog de keuze uit meerdere spuitmonden, waardoor je expert nauwkeurig te werk gaat. Let wel: nevelstralen is niet geschikt voor hevige vervuiling en gebruik je dus alleen voor milder vuil.

Richtprijs: € 15 à 20 per m² (incl. btw)

 

3. Stoomreinigen

Wil je jouw gevel regelmatig reinigen en vuil geen kans geven om aan te hechten? Dan is stoomreinigen een mogelijkheid. Hierbij maakt een expert gebruik van verzadigde stoom van 120 – 160 ºC om mossen, algen, … weg te werken. Vanwege de lage waterdruk is de methode alleen bedoeld voor zeer milde vervuiling en moet je het met enige regelmaat herhalen. Wel is het een van de goedkoopste en meest milieuvriendelijke methoden.

Richtprijs: € 5 à 10 per m² (incl. btw)

 

Gevel reinigen = gevelspecialist inschakelen

Er zijn vele goede redenen om voor een chemische gevelreiniging te kiezen. En is het toch niet helemaal wat je zoekt, dan zijn er gelukkig ook nog meerdere (milieuvriendelijke) alternatieven om te overwegen.

Wat je ook kiest, schakel in ieder geval een gevelspecialist in. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een geweldig eindresultaat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelreinigers