Gevelreiniging prijs: 5 à 22 euro per m²
Is je gevel nog in een goede staat, maar ogen je buitenmuren vuil en verweerd? Goed nieuws, in dat geval is geen dure gevelrenovatie nodig en volstaat een budgetvriendelijke schoonmaakbeurt. Maar hoeveel bedragen de kosten om je gevel te reinigen? Welke factoren bepalen die uiteindelijke kostprijs? En kan je ook zelf aan de slag? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Gevelreiniging: prijs per methode
Belangrijkste kostenbepalers
Hoe gevelwerkers vergelijken?
Kosten gevel reinigen: zelf of expert?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat
Wat is de prijs voor een gevelreiniging per m²?
Je gevel schoonmaken is de meest budgetvriendelijke aanpak van je buitenmuren. Als die nog in een goede staat zijn, zien ze er na zo’n behandeling weer helemaal als nieuw uit. Een enorme esthetische meerwaarde dus én ook een waardevermeerdering voor je woning. Je gevel is en blijft namelijk het ultieme visitekaartje van je woning!
Voor de gevelreiniging zelf mag je gemiddeld rekenen op een prijs van 5 à 22 euro per m² (excl. btw). Laat je je gevel achteraf nog impregneren voor een langdurige bescherming tegen vocht? Dan komt daar nog 8 à 12 euro per m² bij.
Benieuwd naar de totale prijs voor jouw gevelreiniging? Voor een gemiddelde woning starten de totaalprijzen vanaf 300 euro, maar dat kan oplopen tot meer dan 1.000 euro. Alles hangt af van de oppervlakte, de ernst van de vervuiling, … Vergelijk nu prijsoffertes van meerdere gevelwerkers!
Gevelreiniging: prijs per methode
De kosten voor een gevelreiniging verschillen in eerste instantie volgens de gebruikte methode. En die techniek hangt dan weer af van de mate van vervuiling en het materiaal van de gevel. We zetten kort de kostprijs per type gevelreiniging op een rij:
1. Prijs gevel stoomreinigen = 5 à 10 euro per m² (excl. btw)
Gaat het slechts om milde vervuiling, bv. zwarte aanslag of lichte sporen van algen? Dan volstaat in vele gevallen een stoomreiniging. Deze techniek kost ook het minst. Een vakspecialist spuit heet water (100° à 150° Celsius) tegen je gevel. Door die stoom onder hoge druk komt het vuil helemaal los van je gevel.
Geschikt voor… lichte en milde vervuiling
2. Prijs gevel chemisch reinigen = 15 à 20 euro per m² (excl. btw)
Gaat het om hardnekkiger vuil dat dieper in je gevel is getrokken? Dan is stoomreinigen allicht niet voldoende. Een gevelwerker kiest dan vaak voor een voorbehandeling van je buitenmuren met een aangepast chemisch reinigingsmiddel. Het vuil lost dan op, waarna het volstaat om alles weg te spuiten met heet water onder hoge druk.
Geschikt voor… middelzware en hardnekkige vervuiling
3. Prijs gevel zandstralen = 10 à 20 euro per m² (excl. btw)
Een andere techniek bij zware vervuiling is het zandstralen van de gevel. Een gevelwerker spuit dan kleine zandkorrels onder hoge druk tegen de buitenmuur. Zo kan hij hardnekkig vuil wegschuren, net zoals bij houten trappen of meubels. Let wel op: voor poreuze gevelmaterialen is deze methode niet geschikt. Ook je voegwerk moet in een goede staat zijn.
Geschikt voor… hardnekkige vervuiling
4. Prijs gevel vochtstralen = 12 à 22 euro per m² (excl. btw)
Bij vochtstralen gaat het om een combinatie van water met een bepaald straalmiddel als zand, kalk of glasparels. Deze techniek is vooral geschikt voor harde steensoorten als baksteen. Net als bij zandstralen is het belangrijk dat het voegwerk in een goede staat verkeert. Door de druksterkte en de dikte van het straalmiddel aan te passen, kan een expert het vochtstralen wel aanpassen aan jouw gevel.
Geschikt voor… hardnekkige vervuiling
Welke reinigingstechniek is het meest geschikt voor mijn gevel?
Dat hangt helemaal af van de ernst van de vervuiling, het materiaal van je gevel, … Op basis van deze factoren kiest een gevelreiniger de meest geschikte methode voor een optimaal eindresultaat. De prijs voor je gevel te reinigen zal deels afhangen van de keuze die je gevelwerker maakt.
Meerdere adviezen en richtprijzen vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met lokale vakspecialisten. Start je aanvraag hier!
Belangrijkste kostenbepalers
Naast de reinigingsmethode bepalen natuurlijk nog andere factoren de uiteindelijke kosten voor je gevelreiniging. Om welke elementen gaat het dan? En hoe kan je inschatten of de kostprijs voor jouw gevelreiniging hoger of lager zal liggen dan de gemiddelde richtprijs? Een kort overzicht:
- Eventuele schade aan je buitenmuren: is er sprake van schade aan je gevel? Merk je bv. barstjes op of brokkelt je voegwerk af? Dan is het belangrijk om zulke beschadigingen eerst te laten herstellen. Anders richt je met een gevelreiniging enkel meer schade aan. Zulke voorafgaande werken zullen uiteraard wel het kostenplaatje hoger doen oplopen.
- Bereikbaarheid van je gevel: hoe makkelijker je gevel bereikbaar is, hoe sneller de werken verlopen. En dus hoe lager de arbeidskosten van je vakspecialist liggen. Niet onbelangrijk, aangezien die arbeidskosten ongeveer 2/3 uitmaken van de totale gevelreiniging prijs.
- Type materiaal van je gevel: niet elke techniek is geschikt voor elk type gevel. Wil je bv. crepi reinigen? Dan valt de prijs doorgaans mee omdat stoomreinigen in vele gevallen de meest aangewezen optie is. Bij hardere steensoorten die zwaar vervuild zijn, is dan weer meestal een duurdere techniek vereist.
- Impregneren achteraf of niet: de kosten om je gevel te reinigen én te impregneren liggen natuurlijk hoger in vergelijking met enkel reinigen. Toch is zo’n nabehandeling met een waterwerende, transparante laag zeker aangewezen. Zo blijft je gevel langer beschermd tegen vocht en vuil.
Hoe gevelwerkers gericht vergelijken?
Je wil uiteraard een scherpe prijs voor je gevelreiniging, maar tegelijk ook een prachtig én waterdicht eindresultaat. En dat zonder onaangename verrassingen achteraf. Daarom is het essentieel om meerdere gevelwerkers te vergelijken. We geven je graag enkele concrete tips mee:
-
Kijk naar de voorrijkosten
Je kiest best voor een gevelwerker in je buurt. De verplaatsingskosten vormen namelijk een behoorlijk deel van de totale prijs voor je gevelreiniging. Kortom, hoe meer kilometers een vakspecialist moet rijden, hoe hoger het kostenplaatje oploopt. Leg deze voorrijkosten in de offertes dus zeker naast elkaar.
-
Check welke werkzaamheden inbegrepen zijn
Focus je zeker niet alleen op de totaalprijs onderaan de offerte. De inbegrepen werken kunnen namelijk verschillen van vakspecialist tot vakspecialist. Is een voorafgaande inspectie van je gevel bv. inbegrepen in de kosten? En wat met het afschermen van ramen en deuren? Vergelijk dus geen appelen met peren en kijk grondig naar wat is inbegrepen in de totale prijs en wat niet.
-
Vergelijk de afspraken rond betaling en uitvoering
Welk voorschot rekent een gevelwerker aan? Welke uitvoeringsdatum en duur van de werken stelt hij voor? Is er een garantie op de werkzaamheden en om welke termijn gaat het dan? Ook op deze vlakken is het belangrijk om goede en heldere afspraken te maken.
-
Let op referenties & reviews online
Is een prijsofferte te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van een gevelwerker, is het dus zeker aangeraden om online naar reviews en referenties te zoeken. Zo weet je welk vlees je in de kuip hebt en kan je met een gerust gemoed de gevelreiniging laten uitvoeren.
Zeker zijn van het beste aanbod? Via Solvari kom je gratis in contact met meerdere gevelreinigers in je buurt. Door hun offertes naast elkaar te leggen, maak je de juiste keuze. Start nu met vergelijken!
Kosten gevelreiniging: zelf of expert?
Wil je extra kosten besparen op de reiniging van je gevel? En heb je geen hoogtevrees? Dan is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan. We vergelijken kort even de kosten voor doe-het-zelven met die van een professionele gevelwerker:
1. Prijs zelf gevel reinigen
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan betaal je natuurlijk enkel de kosten voor al je materiaal. Voor een hogedrukreiniger betaal je gemiddeld 150 à 400 euro en reken voor een chemisch reinigingsproduct op gemiddeld 25 euro. Uiteindelijk kom je dan goedkoper uit in vergelijking met samenwerken met een vakspecialist.
LET OP: fouten bij doe-het-zelven zijn snel gemaakt. En de gevolgen kunnen voor veel extra kosten zorgen. Inspecteer dus eerst grondig je gevel en kies de juiste reinigingsmethode. Werk indien mogelijk ook met een hoogtewerker om je eigen veiligheid niet in gevaar te brengen.
2. Prijs gevel laten reinigen
Een gevelspecialist komt iets duurder uit dan doe-het-zelven. Toch valt dat prijsverschil best mee vanwege de snelheid waarmee zo’n expert werkt. Zeker bij een goed bereikbare gevel gaan de werken vlot, waardoor de arbeidskosten lager uitvallen. Bovendien is zo’n gevelwerker die kleine meerprijs zeker waard vanwege de volgende voordelen:
- Professionele analyse van je gevel: een gevelwerker inspecteert grondig je gevel. Zijn er voorafgaande herstellingen nodig? Welke reinigingsmethode past het best bij het materiaal van jouw buitenmuren? Die analyse biedt de beste garantie op een correcte aanpak van jouw gevel.
- Veilige werkzaamheden: een ervaren vakspecialist zorgt voor de nodige valbeveiliging, werkt met een hoogtewerker, … Zo hoef jij jezelf niet in gevaarlijke situaties te brengen. Want een ongeluk is sneller gebeurd dan je denkt.
- Kwalitatief gereedschap: werk je met een gevelspecialist? Dan moet je zelf geen duur gereedschap kopen of huren zoals een stoomreiniger, straalinstallatie, …
- Garantie bij mogelijke schade: staat je hogedrukreiniger verkeerd ingesteld en zijn er stukken crepi, baksteen, … losgekomen? Als doe-het-zelver ben je niet verzekerd tegen zulke schade en draai je zelf voor de kosten op. Met een gevelwerker geniet je wel van die financiële bescherming.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Zo blijft een gevelreiniging door een expert nog beter betaalbaar.
Op zoek naar een ervaren gevelreiniger in jouw buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen: