Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelreiniging zelf doen

Vuil dringt na verloop van tijd langzaam in je gevel. Deze buitenmuren regelmatig een poetsbeurt geven, is dus geen overbodige luxe. Een vieze gevel heeft namelijk een onfrisse uitstraling en vermindert de waarde van je woning. In sommige gevallen kan het zelfs schadelijk voor je woning zijn. Kan je je gevelreiniging zelf doen? Wat zijn de methodes? En hoeveel kost het? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten vervuiling gevelreiniging
Methodes gevelreiniging zelf doen
Gevelreiniging zelf doen: prijzen
Belangrijke aandachtspunten
Vergelijking: zelf doen of specialist?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Kan ik mijn gevelreiniging zelf doen?

Om je woning in een goede staat te houden, is het belangrijk om regelmatig je gevel te reinigen. Een vuile gevel houdt vocht vast, vermindert de waarde van je woning en zorgt voor een onfrisse uitstraling. Hoewel het aangeraden is om een specialist in te schakelen, kan je in sommige gevallen je gevelreiniging zelf doen. Hieronder vind je 3 mogelijke situaties:

 1. Lichte vervuiling: is je gevel slechts licht vervuild? Dan kan je proberen om die zelf te reinigen. Afhankelijk van met welke soort vervuiling je te maken hebt, kies je de geschikte methode en kan je ermee aan de slag.
 2. Geen andere schade: als je gevel geen andere schade vertoont, is het ook een mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de reiniging. Zit je echter met vocht of hardnekkige aanslag? Dan is het alsnog aangeraden om een specialist in te schakelen.
 3. Bereikbare gevel: hoe bereikbaar is je gevel? Bij een moeilijke bereikbaarheid is het steeds aangewezen om de hulp van een expert in te roepen. Het is namelijk erg gevaarlijk om zonder de juiste bescherming je gevel te reinigen.

Ben je niet zeker wat de meest geschikte methode is voor jouw gevelreiniging? Dan schakel je toch best een specialist in. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van gevelreinigers in jouw buurt!

gevelreiniging zelf doen

 

Soorten vervuiling gevelreiniging

Er bestaan verschillende soorten vervuiling. De reinigingsmethode stem je dan ook af op de soort vervuiling waarmee je te maken hebt. Hieronder vind je de mogelijke opties:

 • Groene waas: algengroei veroorzaakt een groene waas op je gevel. Om die te verwijderen, reinig je best je gevel met een mild chemisch middel of stoomreiniger. Daarna kan je de buitenmuur ook nog behandelen met een middel dat algengroei tegengaat.
 • Witte aanslag: witte aanslag ontstaat door chemische processen in de stenen en de mortel. Vaak is kalk, zout of salpeter de oorzaak van deze vervuiling. Zout en salpeter zijn zelfs schadelijk voor je metselwerk. Witte aanslag reinig je best met een speciaal chemisch product of door te zandstralen.
 • Zwarte aanslag: roetdeeltjes van schoorstenen, fabrieken en het verkeer kunnen voor een zwarte aanslag zorgen op je gevel. Zwarte aanslag is relatief hardnekkig. Om dit te verwijderen, behandel je je gevel best met een speciaal daarvoor bestemd chemisch middel.
 • Grijze aanslag: wanneer het vaak regent, kunnen bakstenen een grauwsluier gaan vertonen. Dat is het gevolg van het oxidatieproces in de stenen. Omdat grijze aanslag erg hardnekkig is, helpt alleen het zandstralen van je gevel.
 • Mos: mos groeit vooral in de voegen van je gevel. Stoomreinigen of een chemisch middel gebruiken, zijn twee geschikte methodes om deze soort vervuiling aan te pakken. Ook hiervoor bestaat een nabehandeling met een anti-mosmiddel.

 

Methodes gevelreiniging zelf doen

Om de verschillende soorten vervuiling aan te pakken, bestaan er meerdere methodes om je gevel te reinigen. De ene methode is al wat ingrijpender dan de andere. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

 • Chemisch reinigingsmiddel: een sopje van schoonmaakazijn en water is vaak voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor bepaalde types vervuiling gebruik je daarnaast best ook nog een specifiek chemisch middel. Schrob het middel over de muur, laat even intrekken en spoel daarna weg.
 • Hogedrukreiniger: met een hogedrukreiniger spuit je zo de aanslag weg. Let wel op dat je de hogedrukreiniger niet te dicht bij de gevel houdt en hem niet op je ramen richt. Daarna kan je met een waterafstotend middel de stenen en het metselwerk impregneren.
 • Stoomreiniger: met een stoomreiniger loop je minder risico op beschadiging dan met een hogedrukreiniger. Je kan er bv. ook kalk- of natuursteen mee reinigen. Bij stoomreinigen verhit je het water tot 140°C, waardoor je met behulp van de druk en het warme water de vervuiling wegspoelt.

 

Wat is de beste methode om gevelreiniging zelf te doen?

Er bestaan natuurlijk meerdere methodes voor gevelreiniging. Zo is zandstralen bv. ook een manier, maar je gevel stralen doe je best niet zelf. Wat de beste manier is om gevelreiniging zelf te doen, hangt af van het type vervuiling waarmee je te maken hebt. Bovendien is de mate van vervuiling ook een belangrijke factor.

Wil je advies over welke methode het meest geschikt is voor jouw gevelreiniging? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van vaklui actief in jouw buurt!

 

Gevelreiniging zelf doen: prijzen

Als je gevelreiniging zelf doet, bespaar je uiteraard op de arbeidskosten van vaklui. Toch wordt je portemonnee niet helemaal gespaard. Je moet namelijk wel het geschikte materiaal aankopen om de vervuiling te verwijderen. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort gevelreinigingPrijs (incl. btw)
Mild reinigingsproductvanaf € 25 per 5 liter
Schoonmaakazijnvanaf € 5 per 5 liter
Hogedrukreinigervanaf € 100 à 150
Stoomreinigervanaf € 150 à 200

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag deze prijzen vergelijken met offertes voor gevelreiniging door een specialist? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

gevelreiniging bescherming

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je ervoor kiest om gevelreiniging zelf te doen, zijn er een aantal aandachtspunten die je best in je achterhoofd houdt. Hieronder sommen we er enkele op:

 • Hoe vaak: het is verstandig om je gevel om de 5 jaar te reinigen. Woon je in een gebied met veel wind en vuil of zand? Dan is het een goed idee om dit elke 3 jaar te doen. Uiteraard is het aangeraden om de mate van vervuiling van je gevel in de gaten te houden, zodat je op tijd kan ingrijpen.
 • Bescherming: wil je je gevelreiniging zelf doen? Dan is bescherming noodzakelijk. Je moet niet alleen je ramen en bloemenperken beschermen tegen het reinigingsmiddel, maar ook jezelf. Voorzie dus de nodige geschikte kledij en valbescherming.
 • Nabehandeling: na de reiniging kan je ervoor kiezen om je gevel te impregneren of hydrofoberen. Op die manier bescherm je de gevel met een waterafstotend middel tegen zowel vocht als vuil. Door je gevel om de 10 jaar te impregneren, zorg je ervoor dat je nog amper moet reinigen.
 • Gevelrenovatie: gevelreiniging is niet altijd de beste keuze. Zijn je buitenmuren in een slechte staat? Dan is het een beter idee om meteen je gevel te renoveren. Je kan de staat van je gevel steeds laten controleren door een professional om de juiste keuze te maken tussen reinigen en renoveren.

 

Vergelijking: zelf doen of specialist?

Om de zoveel tijd moet je je gevel reinigen. Wil je het zelf doen? Of schakel je toch een specialist in? Hieronder wegen we de twee opties tegen elkaar af:

 

OPTIE 1: gevelreiniging zelf doen

In sommige gevallen kan je ervoor kiezen om zelf je gevel te reinigen. Heb je slechts last van minimale vervuiling? Heb je een gemakkelijk bereikbare gevel? Is er geen andere schade aan je gevel? Dan kan je eventueel zelf je gevel een poetsbeurt geven. Toch hangen er veel voordelen vast aan een expert inschakelen. Hieronder lees je er mee over.

 

OPTIE 2: vakspecialist inschakelen

Zelf al is het mogelijk om zelf je gevel te reinigen, kent een expert inschakelen nog steeds heel wat extra voordelen. Uiteraard betaal je een arbeidskost, maar je krijgt er heel wat voor in de plaats:

 • Advies op maat: een professional voert eerst een analyse uit van je gevel. Die controleert of je buitenmuur in een voldoende staat is om te reinigen. Daarna adviseert die op basis van die analyse welke methode de meest geschikte is voor jouw geval.
 • Snelle en correcte uitvoering: een expert heeft ervaring met het reinigen van gevels en doet dat dan ook volgens de regels van de kunst. Op die manier ben je zeker dat je gevel niet beschadigd raakt. Bovendien verloopt de reiniging ook snel dankzij de expertise van de specialist.
 • Kwalitatieve producten en geschikt gereedschap: een gevelwerker hanteert enkel hoogwaardige chemische producten en andere reinigingsmiddelen. Bovendien beschikt die ook over professionele machines als een stoomreiniger, een hogedrukreiniger, een zandstraalmachine, …
 • Garantie op uitgevoerde werken: schakel je een expert in? Dan geniet je ook van financiële bescherming. Is je gevel tijdens de werken beschadigd geraakt? Dan neemt de specialist de kosten voor z’n rekening. Als je de gevelreiniging zelf doet, moet je zelf voor de schade opdraaien.

TIP: met een vakspecialist krijg je beste garantie op een degelijk uitgevoerde gevelreiniging. Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met vaklui actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelreinigers